Mikä on kokemusasiantuntija?
On paljon käyty keskustelua siitä, mikä on kokemusasiantuntija.
Koulutusorganisaationi Mielen ry:n määritelmä kokemusasiantuntijalle:
“Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveyden häiriöistä, riippuuvuussairauksista tai muista elämänkriiseistä.
Kokemusasiantuntijana voi toimia kokemusasiantuntija koulutuksen jälkeen. Mielen ry:n koulutus on laajuudeltaan 100 tuntia ja kestoltaan 8 kk.
Kokemusasiantuntijan tietoa tarvitaan kehittämään palveluita asiakkaiden tarpeita paremmin vastaaviksi ja tehokkaammiksi sekä muutamaan asenteita ja lisäämään ymmärrystä.”
Olen saanut koulutukseni Mielen ry:llä ja voin kertoa, että se on yksi elämäni parhaista matkoista.
Sillä matkalla myös tapasin ihmisiä, jotka tulevat aina olemaan mielessäni ja ystäviäni, niin vahvoja tunteita ja asioita jaoimme yhdessä.
Koulutus, psykoterapia ja Silmu kuntoutus ovat avanneet silmiäni siihen, mikä johtaa mihinkin ja miksi minusta tuli juuri tällainen kun olen. Kokemus on elämäni parhaimimpia ja olen jo nuorena tykännyt psykologiasta ja kun minusta ei tullut psykologia, teen nyt tutkimusmatkaa omaan itseeni!
Matka on ollut enemmän kuin mielenkiitoinen . Minulle tuli kova halua jakaa tarinaani ja kertoa muille, miten voi jo ennakkoon havahtua omiin käyttäytymismalleihin, jotka ovat vaarana uupumiselle niin töissä, kotona kuin yleensä elämässä.
Uupuminen on kokonaisvaltaista, ihminen on tottunut antamaan kaikkensa kaikilla saroilla ja se ei ole pidemmän päälle kovin palkitsevaa. Oma keho viisaana alkaa antamaan viestejä uupumuksesta, mutta merkkejen lukeminen on vaikeaa.
Kokemusasiantuntijana haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään lukemaan merkkejä ja miettimään omaa jaksamistaan ja palautumistaan. Usein vauhti on niin kovaa, että merkit jää huomioimatta.
Omalla kohdalla jo kaatuilin lenkkipolulla polveni verille, sain TIA (aivojen verenkiertohäiriö) kohtauksen, hermoni olivat äärimmäisen kireällä ja kroppa oli reistaillut pitkään. Mieli vain “puksutti” vanhaan malliin ja piti minua vahvasti kiinni toimissa ja rutiineissa, joihin olin tottunut.
Ymmärsin kyllä itse, että kaikki ei ollut kunnossa pitkään aikaan, mutta minulla ei ollut aikaa itsetutkiskeluun, vaikka kroppa meni jo alta.
Lisäksi muistin pätki, muistini on ollut keskivertoa paljon korkeampi, joten meni aikaa ennen kuin ymmärsin sen todella pätkivän. Yhtenä esimerkkinä, kun lapset olivat saaneet ruokansa, totesin, että nyt on äidin vuoro syödä. Kolmesta suusta tuli yhteen ääneen: Äiti, sinähän söit juuri. Minulla ei ollut mitään muistikuvaa asiasta, silloin mietinkin, jos jatkossa syön ruoat moneen kertaan, niin millaiselta tulen näyttämään.
Tätä työtä haluan tehdä kokemusasiantuntijana ja uskon, että paljon asioita voidaan tehdä jo ennakkoon. Keskustelu avaa paljon näkökulmia omaan jaksamiseen, kun siitä puhuu ryhmässä muiden kanssa ja vaihtaa kokemuksia.

Asioita, joita haluan saada juuri sinut miettimään:
Milloin havahtua tilanteeseensa?
Rajojen vetäminen.
Armollisuuden ja todellisen minän löytäminen
Kuinka opin rentoutumaan ja nukkumaan hyvin?
Riittävä liikunta (ei liikaa, eikä liian vähän)


Voimia tähänkin päivään!