Puhuessa vertaistuen merkityksestä uupumisen hoidossa ja parantumisen polulla ei auta unohtaa lähipiirin ja läheisten merkitystä. Vaikka läheiset eivät aina ymmärrä uupuneen tilaa, niin läheiset ja tärkeät ihmiset ovat ensiarvoisia toipumisen polulla.

Toivonkin, että kukaan ei jää yksin parantumaan uupumisesta ja masennuksesta.

Läsnäolo uupuneen ja masentuneen rinnalla on ensiarvoisen tärkeää.

Vaikka hän ei ole aina se seurallinen ja jaksa ja pysty kertoa asioistaan, niin turvalliset ympärillä olevat ihmiset ovat iso tuki. Kerrot vain, että olet saatavilla tarvittaessa ja tuet häntä ja kuuntelet, kun on sopiva hetki puhua.

Parhaat muistomme ovat usein läheisten ihmisten ja ystävien kanssa.

Näitä hetkiä kannattaa vaalia erityisesti. Viettää aikaa läheisten ja ystävien kanssa muuallakin kuin kotona. Tehdä yhteisiä asioita, joista jää lämpimät muistot. Oma äitini oli perheen perustuki arjen pyörityksessä, mutta en muista koskaan tehneeni äitini kanssa mitään yhdessä, ilman muita perheenjäseniä. Tästä oppineena olen yrittänyt antaa aikaani lapsille, myös yksilöinä.

Nyt kun omat lapset ovat teinejä, äiti ei ole kovinkaan hyvässä huudossa, mutta tuki ja turva kuitenkin. Aina kysyn lasten päivästä, miten on mennyt, kyllästymiseen saakka. 

Olen huomannut, että en ole suosittu kuulumisten kysyjä, minulle ei vastata juurikaan, ainakaan monella sanalla. Mutta jatkan kysymistä.

Olen iloinen, että itselläni on sisaruksia. Meitä on ollut vanhempieni lisäksi neljä lasta. Arki on ollut hektistä meidän ollessa pieniä ja äidillä ei ole tekemiset loppuneet. Nyt aikuisiällä sisarukset perheineen ovat todella tärkeitä ja läheisiä. Minulla on myös serkkuihin hyvät suhteet.

Nuorimmalla siskollani on vielä pienet tytöt, joista saan paljon iloa elämääni. Olen lähes mummu heille, vaikka täti olenkin. Niin tärkeitä ovat. 

He ovat vielä aitoja lapsia, jotka nauttivat hetkestä, kohtaamisista, eläimistä ja innostuneena tutkivat elämää. Juuri tuo lapsenomainen innostus ja uteliaisuus on tärkeää säilyttää elämässä aikuisenakin.

Muistan erään työkaverini sanoneen, kun puhuimme merkityksellisistä suhteista:

Harva toteaa kuolinvuoteellaan, että olisi pitänyt tehdä enemmän töitä!

Vaan ihan päinvastoin, olisi pitänyt enemmän nauttia ajasta, kun lapset olivat pieniä. Aika menee niin nopeasti. 

Elämän tärkeät hetket ja kohtaamiset ovat lopulta melko yksinkertaisia.

Nauttikaa enemmän kaikesta siitä mitä on juuri tällä hetkellä, kuin siitä mitä lisää pitää saada ja tavoitella! 

Iloa ja valoa alkavaan kevääseen

Artikkelin kuva Satu Jaakkola